Mirja Vasić

Moram biti iskrena i priznati da kad pomislim na austrijsku kuhinju, baš reći da sam najfinije i najukusnije jela upravo ondje. Jedino što mi pada na pamet je pokoji suhi bečki šnicl i jako loša kava. No, dosadašnje iskustvo ostavim po strani, nije Beč bez razloga ove godine proglašen najboljim mjestom za život na svijetu.

Jedini uvjet koji smo mi entuzijasti, na čelu sa sjajnom cheficom Miom, imali bila je odlična hrana po pristojnoj cijeni u mjestima koja nisu puna turista. Probali smo puno toga, a vama preporučujemo da ako uskoro odete u austrijsku metropolu svakako posjetite neko od ovih mjesta.

Figlmüller
Bäckerstraße 6, 1010 Wien

Starinski okusi Beča (Snimila: Barbara SRŠEN)

Naravno, morali smo naći jako dobar bečki, jer ipak je to ono što svi povezujemo s glavnim austrijskim gradom. Otišli smo u Figlmüller-restoran s vrlo domaćom atmosferom, ne pretjerano ljubaznim konobarima, pristojno brzom uslugom i dobrim izborom hrane. Restoran vodi već četvrta generacija obitelji Figlmüller, a otvoren je davne 1905. godine. Diče se fantastičnom kvalitetom mesa i poznavanjem svakog farmera. Pohanac u prosjeku ima tridesetak centimetara, tanak je poput papira, nije mastan ni suh. Pohanac kuće je od svinjeće ruže, bečki je od teletine. Meni je šnicl kuće bio bolji, a salata i priloga zaista ima napretek. U ponudi je i dosta vrsta piva te vino kojeg sami proizvode. Za desert probajte odličan keiserdchmarrn koji definitivno zaslužuje dijeljenje s društvom, jer ako i uspijete disati nakon bečkog – ovo će vas dotući. Topao, mekan, sočan i sladak, topi se u ustima…

Appfelstrudel ili Sacher torte
Kohlmarkt 14, 1010 Wien, Austria

Sjećam se kad sam prije par godina zadnji put bila u Beču da sam u glavnoj ulici koja vodi od katedrale sv. Stjepana, na vrhu robne kuće u prekrasno uređenom Sky baru jela fantastičan štrudel od šljiva i jabuka. Danas, nakon promjene chefa kuhinje, koji se ni nakon nekioliko mjeseci rada nije uhodao, na tanjuru me dočekalo hladno i tužno razočaranje. Čak je i kava bila nevjerojatno loša, gotovo nepitka.

S druge strane, tu je Demel, stara bečka slastičarnica, jedna od 50 najboljih na svijetu, poznata po svojoj štrudli. Ondje možete i vidjeti kako ih rade, valjaju tijesto preko cijelog stola. Pa iako, po mom skromnom mišljenju, štrudel moje mame nitko ne može nadmašiti, Demel mu je najbliži. Jabuke su tradicionalno rezane na tanke ploškice i osjećaju se pod zubima, tu je i pokoja grožđica, savršeno izbalansiran šećer s cimetom i hrskave fine tanke kore. Svakako ih zamolite i za umak od vanilije, za prste je polizati. Probali smo i “sachericu”, bila je sočna, dovoljno i kiselkasta i čokoladna. Za razliku od one u Cafeu Sacher, nema sloj pekmeza u sredini već na gornjem dijelu torte, između biskvita čokoladnog ganachea.

Steirereck
Am Heuemarkt 2A/im Stadtpark, A-1030 Vienna

Prošle godine bio je 10., a ove je godine 14. najbolji restoran na svijetu. Steirereck je zaista posebno mjesto. Smješten usred parka, oborio nas je s nogu svojom nevjerojatnom profesionalnošću osoblja i fantastično kreativnim menijem. Ovdje smo bile na brunchu i vjerujte, nije bilo lako izabrati! Vlasnici su zaljubljenici u sir, pa je u sklopu restorana i cijela prostorija za skladištenje sira te cijeli meni isključivo za sir. To je i mjesto s najvećom ponudom mlijeka u kojem sam ikada bila. Od kravljeg, mlijeka bez laktoze, do riže, soje, badema, graška i sijena, koje je od ponedjeljka do petka svježe rađeno. Odlični omleti i jaja na milijun načina, kako nojeva, prepeličja, tako pačja i kokošja. Rezanci s makom i kompotom od šljiva bili su savršeni, a omlet s gljivama bez greške…

Winklers zum posthorn
Posthorngasse 6, 1030 Landstraße (3. Bez)

Otkriće u Beču, odličan mali restoran koji je u dva navrata kako smo ga posjetili bio dupkom pun. Rade od ponedjeljka do petka, s tim da petkom ne serviraju ručak već samo večeru od 17 sati. Svaki dan na rukom pisanom meniju imaju nešto posebno, uz desetak klasičnih jela kao što su lešo meso, gulaš i bečki.
Mi smo jeli slane knedle punjene špekom i čvarcima s kiselim zeljem, koje su bile savršeno mekane i slane i,kako je sezona buće, odlične lazanje s bućom, juhu od crvene leće s korijanderom, gulaš, precizan i izrazito ukusan tatarski te pohane gljive kojima na žalost ne znam ime ali znam da rastu samo u Austriji, da su velike i jako ukusne kada ih u Winklersku isprže. Ovo je restorančić koji Vam ne mogu preporučiti dovoljno, oborio nas je s nogu svim što smo probali, a pogotovo knedlama sa šljivom koje su potencijalno bile najbolje knedle ikada.

Cafe Alt Wien
Bäckerstraße 9, 1010 Wien

Simpatično mjesto, čiji zidovi oblijepljeni filmskih plakatima, starim fotografijama, posterima i slikama, odiše posebnim bečkim šarmom i nedostatkom istoga u konobarskoj usluzi (a možda je i to šarmantno?). Pa ipak, ovo je preporuka za mjesto gdje se može sjesti i odmoriti noge od lutanja gradom, popiti kavu, možda nešto prigristi…

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here