Dubravka Lisak

Znam da sam jedna od rijetkih osoba koje zaista ne vole putovati. To uključuje i odlazak na more. Da, znam, čudno je. Ali, mene zaista nikad nisu privlačili sva ta strka i stres oko ljetovanja, kupovina kupaćih kostima u kojima biste zablistali na plaži, boravak na užarenom suncu i plivanje u hladnoj vodi. Jednostavno me ne privlači. Dok sam bila udata i dok su djeca bila malena, uvijek smo išli na more. Bio je to vrhunac godine, a ja sam cijelo vrijeme na ljetovanju razmišljala kako da se vratim kući. Nitko sretniji od mene kad bih nakon tjedan ili dva konačno prešla svoj prag. Moj bivši suprug uvijek je govorio da je to zato jer nemam avanturistički duh, ali ja znam da je to zato jer meni samoća i mir mojeg doma najviše odgovaraju. Samo tako se mogu dobro odmoriti.

ORGANIZACIJA JE SVE

Kao dijete sunce sam podnosila dobro, ali moja koža sad traži jako malo sunca i više mi ne odgovara preplanulost kože. Štoviše, jako se čuvam. Isto tako bježim od prenapučenih plaža. Da mi netko ponudi robinzonski turizam, ipak bih razmislila. Jedino što mi treba je mir. No, bilo da su razlog financije, prekratak godišnji odmor ili nešto drugo, i kod kuće se može jako lijepo provesti odmor. Nedavno sam pročitala knjigu Karen Leland “Time Management In An Instant: 60 Ways to Make the Most of Your Day” i shvatila sam da već ponešto znam o tome kako svoje vrijeme pretvoriti u konstruktivan odmor. Došlo mi je to nakon mnogo godina, spontano, bez da me netko naučio. Dakle, kako kod kuće organizirati savršeni odmor, naravno pod pretpostavkom da vas to privlači?

Mnogi vole sparinu ljetnih ulica zamijeniti ugodom čitanja u vlastitu domu

Napravite proračun. Iako se čini da ostajanjem kod kuće nećete potrošiti tako puno novca, možda ćete poželjeti pojesti svaki dan nešto novo u nekom egzotičnom restoranu ili vam se jednostavno neće dati kuhati. Ukoliko ste planirali provesti odmor započinjući novi projekt, knjigu, hobi, za to će vam zacijelo trebati novca… Zato je proračun bitan, baš kao i kod klasičnog ljetovanja.

Odmarajte, ne renovirajte kuću…

Ne počinjite velike radove u kući. Ne mislim, naravno, na svakodnevno održavanje kućanstva, nego na to da ne bi bilo dobro da upadnete u zamku renoviranja ili velikih popravaka. Ostavite to za neke druge dane. Ovo je vaše vrijeme, vrijeme da se odmorite i jednostavno ljenčarite.

Postanite turist u vlastitom gradu. Da, čini se čudno, ali koliko zapravo poznajete muzeje, spomenike i kazališta u vlastitom gradu? Postoji bezbroj skrivenih kutaka koje vrijedi posjetiti, predstava ili koncerata koje biste željeli vidjeti. Ovo je idealno vrijeme da nadoknadite sve što ste propustili.

Popijte kavu s prijateljima. Svi oni za koje inače nemate vremena, izađite na ručak, popijte kavu, čašu vina i relaksirajte se u društvu ljudi koje volite i cijenite.

Odmor kod kuće vrijeme je za ugoditi sebi…

Otiđite u salon za uljepšavanje. Mislim da nema ljepšeg osjećaja nego kad uzmete jedan dan kako biste konačno otišli na tretman koji toliko priželjkujete. Bila to frizura, bojanje kose, nokti, ugodite samoj sebi.

Postavite ciljeve. Što želite postići ostajanjem kod kuće? Je li vam cilj pročitati onu knjigu za koju nikad nemate vremena, romantična večera s partnerom ili dvije sezone omiljene serije? Ili, jednostavno želite ljenčariti u omiljenom naslonjaču pijuckajući kavu? Sve su to ciljevi i njima podredite vrijeme. Provedite vrijeme zaista onako kako vi želite.

Zaboravite posao. O da, često puta prije spavanja još jednom provjerimo e-mailove ili poruke, ali nemojte to raditi ako ste se odlučili odmoriti. Zaboravite na sat i vrijeme, skinite sat s ruke. Baš kao i da ste nekamo otišli, reducirajte gledanje koliko je sati. Zaboravite raspored i jednostavno se opustite.

Nemojte raditi ništa. Često podcjenjujemo vrijednost jednostavnog ljenčarenja, buđenja kad poželimo i kasnijeg odlaska na spavanje. Isto tako podcjenjujemo vrijednost toga da radimo što nam se prohtije i kad nam se prohtije. Već to što ćemo se osjećati odmreni i obnovljeni, dovoljna je nagrada.

I zato, nije nemoguće dobro se odmoriti i kod kuće. Svakako priznajem da kad tijekom putovanja čovjek promijeni klimu i okruženje, to ima svojih draži. Ali, ako pitate mene, nema boljeg odmora nego u tišini vlastitog doma, uz dobru knjigu i čašu vina na terasi, promatrati ptice. I naravno, pisati, pisati i pisati…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here