Alis Marić, Čitaj knjigu

Još uvijek sam pod snažnim dojmom sudjelovanja na drugoj po redu međunarodnoj stručnoj konferenciji poduzetnica “Biznis na štiklama”, održanoj u čarobnom gradu na Dunavu – Novom Sadu. U prosincu prošle godine na regionalnom susretu poduzetnica u Otočcu upoznala sam organizatoricu te konferencije i kluba “Biznis na štiklama” – Sofiju Bajić, koja je i predsjednica Udruženja za promociju zdravog života – Natura Vita. Pozivu da budem jedna od sudionica i govornica na konferenciji koji je uslijedio još početkom godine rado sam se odazvala. U dijelu konferencije naslovljenom “Moja priča” iznijela sam vlastito iskustvo pokretanja bloga i portala Čitaj knjigu. Pričala sam o tome kako sam monetarizirala svoj blog, kako sam postala poduzetnica i influenserica te kako danas živim novi i ispunjen život. Život iz snova.

Glavna ideja konferencije je da se predstavi što žene mogu, znaju i žele iako na putu do uspjeha moraju prijeći puno duži i teži put nego njihovi muški kolege. Važno je podijeliti iskustva vlastitog rada i usavršavanja kako bi žene poduzetnice podržale jedna drugu. One koje već posluju time se osnažuju, a onima koje razmišljaju da pokrenu samostalni posao pruža se potrebna podrška. Jer, kada žene podržavaju jedna drugu događaju se čudesne stvari. Oko toga smo se složile nas pet žena koje smo u zadnjem bloku konferencije ispričale svoje priče. Tako sam imala priliku upoznati fenomenalne žene koje vam ovim putem želim predstaviti.

Sanela Dropulić i Adisa Tufo

Jedna od njih je Sanela Dropulić iz Zagreba – osnivačicu Virtualnog ženskog poduzetničkog centra (www.poduzetnica.hr ) koji danas broji više od 2300 članica i 89 članova. Sanela je diplomirala novinarstvo u Zagrebu a školovanje završila kao stipendistica njemačke Vlade u Frankfurtu. Posljednje desetljeće aktivno drži predavanja i radionice o tome kako uspješno započeti, voditi i uspjeti u poduzetništvu. Suautorica je prvog hrvatskog vodiča za žene u poduzetništvu “Ja (ne) mogu biti poduzetnica”. Autorica je prvog vodiča za uspjeh u poduzetništvu jugoistočne Europe pod nazivom “Ne posustani, ne odustani”.

Druga je Adisa Tufo iz Sarajeva, koja je na čelu obiteljske kompanije ČIP sistemi. Adisa je osmislila i brendirala Hobby Art Centar i pokrenula izdavačku djelatnost “Art Book”. Vlasnica je i urednica web platforme www.poduzetnice.ba, kojom želi poduzetnicama i poslovnim ženama dati priliku da kažu i napišu ono što misle. Autorica je knjige “Vruć krompir”, priče o poduzetništvu, ljubavi, strasti i snovima jedne žene.

Treća žena koju želim predstaviti je Zori Jakolin iz Ljubljane, organizatorica poslovnih događanja i inspiracijska kreatorica novih projekata i brendova. Zori za sebe kaže da je jedna osoba, a mnogo mogućnosti. Poduzetnica koja stvara nove prilike, gradi mostove između nepovezanih puteva. Tamo gdje drugi odustaju ona tek počinje. Nekonvencionalna je, vrlo inovativna i uspješna u svim područjima. Evidentno voli ljude, voli im pomagati i ne vidi u drugima konkurenciju. Smatra da je najvažnije povezati se i na taj način  jednostavnije izgraditi i realizirati svoje ideje i vizije. Sa Zori nikada nije monotono. Njezin smijeh i pozitiva su toliko zarazni da nema šanse da vas ne osvoji na prvu. Zapravo, ne želite se od nje maknuti.

Četvrta je Smiljana Stojanović iz Novog Sada, inženjerka koja je u 59. godini pokrenula vlastitu tvrtku “Kuerk” koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom proizvoda od reciklirane gume, sa sjedištem u Beočinu. Smiljana je vlasnica i četiri priznata patenta od kojih su dva varolizirana na tržištu. Silno duhovita, energična i pozitivna žena koju je nemoguće zaustaviti u onome što naumi bez obzira na godine i okolnosti.

Tu je i neizostavna, svestrana Marija Radojčić – kao prvo lice ženskog poduzetništva u Novom Sadu. Po obrazovanju je ekonomistica usmjerena ka marketingu i, kako kaže, svaki dan se budi sa željom za nečim novim i uvijek ima nove ideje. Organizatorica je sve popularnije serije događaja pod imenom Business Café, a pod njezinom palicom odigrava se Trg preduzetništva, kao i sve popularniji “Novosadski noćni bazar”. Zajedno s obitelji osnovala je brend “Friški jazački sirevi”. Njena poruka je da budućnost Srbije leži u obiteljskim poslovima.

“Moja priča” bila je dio konferencije u kojemu su se čula autentična iskustva

I za kraj jedan meni inspirativan citat: “Bez obzira što radite, budite drugačiji – to je bio savjet koji mi je majka dala, a ja se ne mogu sjetiti boljeg savjeta za poduzetnika. Ako ste drugačiji, istaknut ćete se…”- Anita Roddick

1 komentar

  1. Ujedno, kada ti se u životu poslože ružni događaji , nemoj se žalostiti , strpi se i čekaj uz nadu, da će se nakon zatvorenih vrata , negdje tamo , jednog dana, odškrinuti neki prozor , samo za tebe.
    Obasjati će te sunce , doći će bolji dani , vratiti će se nada …… sve će biti drugačije . Bitno je vjerovati.
    Gordana Sedmak- Jednačak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here