Mladenka Šarić

Kreatorica ili kreator s najboljom modnom kolekcijom u 2017. godini ove će goditi biti nagrađeni priznanjem koje nosi ime Ane Lendvaj, prije dvije godine preminule novinarke “Večernjeg lista”, žene koja je pomaknula granice i otvorila vrata masovnih medija dizajnu i modi. U današnjem vremenu pisanje o modi je uobičajena stvar, no, u vrijeme kad je Ana gurala te teme na stranice novina namijenjenih puku u najširem smislu te riječi, bio je to velik iskorak. “Večernji list”, novina u kojoj je radila do smrti, odao joj je priznanje utemeljenjem modne nagrade s njezinim imenom, što je u modnim i dizajnerskim krugovima popraćeno nesputanim odobravanjem. Prvi put nagrada će biti dodijeljena ove godine, i to u sklopu BIPA Fashion.hr-a, koji se održava od 15. do 24. ožujka.

“Ana Lendvaj bila je novinarsko ime u svim područjima kojima se bavila, najveće novinarsko ime. Ali upravo je ona modu, još tamo krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, ugurala na stranice dnevnih novina, na stranice Večernjeg lista, što je nakon toga postala uobičajena praksa. Stoga “Večernji lis”t pokreće Modnu nagradu “Ana Lendvaj”, onu o kojoj odlučuju istaknuti modni novinari”, rekao je glavni urednik “Večernjaka” Dražen Klarić, najavljujući nagradu.

Odluka velike novinske redakcije da utemelji ovakvu nagradu velik je doprinos otimanju od zaborava ljudi koji ne smiju biti zaboravljeni. Nadamo se da će ovakvih primjera biti više, iz svih područja djelovanja u Hrvatskoj. Doba u kojemu se živi u šestoj  brzini, caruje površnost i vijesti gaze jedna drugu svake sekunde, utemeljenje nagrade kao što je ova posvećena Ani Lendvaj čuva sjećanje na ljude koji su to zaslužili svojim radom, odnosnom prema drugome čovjeku i trudu da svojom potporom stvore prostor za afirmaciju talentiranih i vrijednih ljudi.

Ana Lendvaj mnogim je mladim dizajnerima otvorila vrata medija (FOTO: 24sata i Fashion.hr)

“Kao rijetko tko u našoj sredini Ana Lendvaj posvetila je najveći dio svojega profesionalnoga života proučavanju i popularizaciji mode na svim razinama. Tijekom više od četiri desetljeća, od prvoga radnoga dana i zaposlenja u rubrici kulture do danas, njezino je djelovanje vezano uz novinarski i urednički rad u “Večernjem listu”, gdje je izuzetan njezin doprinos na području književnosti i popularizacije mode i likovnih umjetnosti u najširem smislu te riječi. Ana Lendvaj hrvatska je Edna Woolman Chase, ona je za hrvatsku modnu scenu vrijedna kao za svijet poznata modna urednica časopisa Vogue. Kao što su E. W. Chase nekad ili Anna Wintour donedavno kroz Vogue utjecale na razvoj svijesti i društvene klime u modnoj industriji Amerike i Europe, tako je u našoj turbulentnoj sredini Ana Lendvaj postala glasovito ime u komentiranju modnoga stanja. Zanimljivost je to veća što Ana ne dolazi iz nekoga specijaliziranoga modnoga magazina, već iz dnevnih novina koje su se upravo i zbog Anina angažmana, tijekom tih desetljeća sve više okretale komentiranju estetike i kulture odijevanja. Pisana riječ i modne fotografije njezin su alat kroz koje i danas razvija kulturni dijalog između umjetnika i publike, uvela je modnu rubriku u našu svakodnevicu. Ana Lendvaj je u našoj sredini vrhunska modna kritičarka, a da to do danas, zapravo, nije odgovarajuće vrednovano niti javno izrečeno…”, napisala je Anina dugogodišnja kolegica u “Večernjem listu”, novinarka Dorotea Jendrić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here