Hana Konsa, novinarka i spisateljica

Tu su… Brzo… Blizu… Stižu… I kao i svake godine predstavljaju iskušenje. Hoćemo li imati dovoljno svega što želimo da bi blagdani bili baš onakvi kakvima ih zamišljamo? Hoćemo li ove godine pokušati biti?

Preskočimo za ovu prigodu suvišna filozofiranja slavimo li ih ili ne, ta bespotrebna nadmudrivanja o folkloru, značenju, porijeklu, potrošačkoj groznici, trgovačkim, korporacijskim i inim marketinškim igricama.

Pripadate li onima koji moraju sve pokupovati ili onima koji žele jednostavno sve preskočiti? Svejedno je – blagdani će vas dotaknuti. U jednom trenutku zvijezda s neba pogledati će u vas ili vi u nju.

Da bi taj trenutak dočekali sretni, to je naime bit, pripremite se. Za početak u glavi, zatim u srcu. Razmislite kakve blagdane želite. Neka budu onakvi kakvi ste i vi. I neka to bude, napokon, baš ova godina. Želite li obilje svjetlucavih porculana, kuglica, ukrasa, trakica, svjećica, bogatu trpezu, drage ljude, lude noći, zabave, tulumarenja, mir u sebi, jednostavnost, toplinu doma, miris cimeta, vanilice, trgove prepune ljudi ili intimu u dvoje…

Svejedno je do onog trenutka dok je izbor vaš. Ne dozvolite da vam itko ukrade blagdane. Zdravi ste, bolesni, sami, usamljeni, zaljubljeni, mladić, baka, trudni, stari, nesretni, zadovoljni, zaposleni, čekate nekog, netko čeka vas, siromašni, bogati, ostavljeni, voljeni… Bilo kako bilo, učinite da vam budu sretni. Jer to je smisao blagdana. Odlučite i pripremite se za blagovanje stolom, dušom, srcem, tijelom… Nemojte samo ne učiniti ništa.
Neka ne prođu bez vas.

U jednom tenutku ugledat ćete zvijezde ili će, možda, one ugledati vas

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here