Dragana Radusinović, novinarka koja razumije ekonomiju

“Objavit ćemo sve financijske izvještaje”, rekao je Ante Ramljak na konferenciji za medije na kojoj je predstavio revidirano poslovno izvješće Agrokora za 2016. godinu i prepravljeno izvješće za 2015. godinu satkano radom revizora PricewaterhouseCoopersa (PwC).  Bio je to Ramljakov odgovor na pitanje novinara Slobodne Dalmacije Frenkija Laušića, koji je htio doznati hoće li do kraja ovog mjeseca na Zagrebačkoj burzi objaviti poslovna izvješća Agrokorovih kompanija za prvu polovicu tekuće godine, te hoće li objaviti i ono što zakonski nije dužan – poslovno izvješće Konzuma za prvu polovicu ove godine.

Ramljak je obećao ta izvješća objaviti i to je zapravo najrelevantnija njegova izjava izrečena prilikom predstavljanja u ovom slučaju Pwc-ove istine o posljednjim godinama ere Ivice Todorića.

Todorićevo poslovanje bilo je netransparentno, ali taj se stil nije promijenio ni u eri privremene uprave na čelu s Ramljakom

Novi revizori poslovanja Agrokora, PricewaterhouseCoopers (PwC) u svojem su pogledu na poslovanje Agrokora zapravo rekli da je taj za hrvatske pojmove ogroman koncern već 2015. godine imao, ako ne sve, a onda gotovo sve uvjete za proglašavanje stečaja. I koliko god to djelovalo šokantno, zapravo je potpuno očekivano. Šokirani su oni koji nisu imali razloga ili prilike biti upućeni ili oni kojima nije bilo oportuno reći da su upućeni.

BROJKE KOJE SU SKRIVANE

Elem, novi revizori koji su pregledavali poslovanje inače do sada redovno revidirano od strane Baker Tilly Internationala utvrdili su da je još na kraju 2015. godine dug Agrokora iznosio 9,7 milijardi kuna više nego što je prikazano u službenim izvješćima kompanije. Umjesto objavljenih 45,3 milijarde kuna, tvrdi PwC, riječ je o 55 milijardi kuna duga u 2015. godini koji je lani dosegao 56,2 milijarde kuna. Uz to, zabilježen je i pad prihoda Agrokora sa prepravljenih 45,7 milijardi kuna u 2015. na 42,5 milijardi kuna lani. Riječ je 3,14 milijardi kuna manjem prihodu. Nešto više od toga iznosi godišnji prihod Leda i Zvijezde zajedno. Revizori PwC-a uglavnom su zaključili da je većina svega u Agrokorovim knjigama godinama vođeno pogrešno. Poslovni je rezultat izgledao bolje zato što se u knjigama nisu prikazivali operativni i financijski troškovi, na kriva mjesta u poslovnim su knjigama smještane su kreditne obveze, a pozajmice u prikazivane kao vlasnički kapital.

Novi revozori Agrokora, PricewaterhouseCoopers, rekli su da je taj za hrvatsku ogroman koncern već 2015. imao, ako ne sve, a onda gotovo sve uvjete za stečaj. I koliko god to djelovalo šokantno, zapravo je očekivano. Šokirani su oni koji nisu imali razloga ili prilike biti upućeni ili oni kojima nije bilo oportuno reći da su upućeni

Taj je kapital, odnosno knjigovodstvena vrijednost Agrokora stoga je za prošlu godinu smanjen za 22 milijarde kuna. Agrokor je lanjsku godinu završio gubitkom od 11 milijardi kuna, a dobit od 1,2 milijarde kuna iz 2015. godine prokazana je kao neistinit podatak, pa je po novome preklani Agrokor imao gubitak od 3,6 milijardi kuna. Ako je sve što je PwC ustanovio istina, a trenutačno sumnju u to iznosi samo Ivica Todorić, tada Agrokorov prijašnji revizor Baker Tilly International ima štošta za objasniti.

U Todorićevu razdoblju poslovne su knjige vođene tako da su skrivale gubitke

Uostalom, kada je početkom ovog milenija američki Enron, jedna od 500 najvećih kompanija na listi magazina Fortune podnio zahtjev za bankrot, to je poslovnog života poradi kreativnog knjigovodstva koštalo veliku revizorsku kuću Arthur Andresen. Velika se revizorska petorka svela na danas veliku četvorku među kojom se nalazi i PwC.

KAZNENOM PRIJAVOM NA KAZNENU PRIJAVU

I to je, danas vjerujemo, sukus bolne istine o načinu na koji je godinama poslovao Agrokor, najveće privatno poduzeće u Hrvatskoj. Ante Ramljak najavio je kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, a Ivica Todorić je najavio kaznenu prijavu protiv Ante Ramljaka. No, Todorić je najavio i da će kazneno prijaviti ljude koji su u koncernu bili zaduženi za kupnju i prodaju kompanija, prodaju imovine, realizaciju monetizacija. Ustvrdio je Todorić da ništa od toga nisu napravili, ali i da su prave prilike za financiranje Agrokora odbijali. Ta njegova prijetnja spojena sa revidiranim financijskim izvješćima neupitno vodi do zaključka kako je Agrokor godinama bio zapravo neviđeno loše vođeno poduzeće. Uz sve beneficije i financijski ugodan život njegova svekolikog menadžmenta sastavljenog od “vrhunskih” stručnjaka.

No, dok se to klupko raspliće, za budućnost je bitno nešto drugo, a to je je li dolaskom Ante Ramljaka na čelo Agrokora taj veliki sustav postao išta bolje vođen? Odgovor na to pitanje može dati ono što je Ante Ramljak obećao novinaru Slobodne Dalmacije, a riječ je o redovitim izvješćima za ovu godinu, o objavi recimo PwC ove istine o eri Ante Ramljaka, državnog izvanrednog upravitelja u posrnuloj privatnoj kompaniji.

O tome naime ovisi budućnost i čupanje prvenstveno Konzuma, a potom i svega što on za sobom vuče iz neke nove spirale propadanja. Baš kao i u Todorićevoj eri kada su nova zaduženja držala vodu dok majstori ne odu, tako i u ovo Ramljakovo doba vodu na okupu drži tranša kredita koju je dobio od strvinarskog fonda.

Todorićeva najava da će kazneno prijaviti i ljude koji su u koncernu bili zaduženi za kupnju i prodaju kompanija, prodaju imovine, realizaciju monetizacija…, jer ništa od toga nisu napravili, nego su propustili prave prilike za financiranje Agrokora, ukazuje da je Agrokor godinama bio neviđeno loše vođeno poduzeće

Ramljak je izvješća obećao dati, no tek ćemo vidjeti je li to obećanje ludom radovanje.
Ivica Todorić je na svom blogu iznio podatak o padu prihoda Konzuma u ovoj godini. u kojoj je kompaniju vodi Ramljakova privremena uprava, od žestokih 20 posto. Istina ili podvala? Za biznis neviđeno bitna informacija.

NETRANSPARENTNOST SE NASTAVILA

Todorić naime nikako nije imao pravo tajiti stvarno stanje stvari u Agrokoru, svi koji su zajedno s njime u tome sudjelovali također nisu imali na to pravo, makar se danas kajali od sumraka do zore. No, Ante Ramljak, koji danas razmišlja o nagodbi s Agrokorovim vjerovnicima, na tajnost podataka ima još manje prava jer nastupa u ime države. Trebalo bi biti sasvim nedopustivo uopće spominjati nagodbu s vjerovnicima ili prodaju Konzuma bez revidiranih poslovnih izvješća koja će jasno pokazati kamo ih je Ramljak poveo.

Privremena uprava nema pravo postizati nagodbe ili prodavati Konzum prije nego što objavi revidirane podatke

Povijest ima čudnu naviku da se u istom ili drugačijem obliku ponavlja pa je danas poslovanje Ante Ramljaka na čelu Agrokora jednako netransparentno kao i poslovanje Agrokora u eri Ivice Todorića. To što Ramljak ima na koga bacati blato njegovu zvijezdu ne čini sjajnijom.

U jednome je Ramljak već pogriješio. I to u trenutku kad je rekao da je rekao da je Todoriću danas najteže. Nije. Najteže je samom Ramljaku. Njegovo lice će biti na pikado ploči kad u jednako lažnom šoku svi shvate da oštećeni vjerovnici Agrokora ozbiljno misle teretiti državni proračun za svoja potraživanja koja su im Lex Agrokorom uskraćena. Do danas imamo samo Ramljakovu i riječ premijera Andreja Plenkovića da se to neće dogoditi. A zašto bismo im vjerovali? Zato što su na poziciji moći? Kao što je Todorić jednom bio pa se po naredbi vjerovalo njemu? Moš’ mislit!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here