Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu

Jesen je doba kada se svi nekako počinjemo smirivati. Putovanja, ljetne aktivnosti i neprestano kretanje prestaju. Najljepše nam je doma, u udobnim foteljama pod dekicom uz toplu čokoladu ili čaj. To je idealno vrijeme za pročitati nekoliko dobrih knjiga koje će nas oplemeniti i pripremiti za nadolazeću kasnu jesen i zimu. Čitanje je najbolja terapija za ljude. Opušta, vodi u neke druge svjetove, uči nas novim stvarima i povezuje, a ima li boljeg vremena za posvetiti se novim naslovima od jesenskih dana i večeri. Pripremila sam vam šest dobrih naslova.

1. “Muza”, Jessie Burton – očaravajuće

Nakon što je napisala „Minijaturisticu“, remek djelo kojim je osvojila milijune čitatelja diljem svijeta, Jessie Burton nam ponovno donosi nezaboravan roman o žudnji, identitetu, ljubavi, opsjednutosti i upoznaje nas s načinom na koji povijest oblikuje i određuje naše živote. „Muza“ je priča o životu dviju mladih žena: imigrantice iz Trinidada koja živi i radi u Londonu šezdesetih godina i boemke koja živi u Španjolskoj tridesetih godina prošlog stoljeća. Sve u svemu kad jednom počnete čitati ovaj roman ne možete ga ispustiti iz ruke. Takve najviše volimo.

2. “Ti kažeš”, Connie Palmen – tragična kronika neizbježne smrti

Roman koji se temelji na faktografiji i rezultira uvjerljivim portretom pjesničkog para Sylvije Plath i Teda Hughesa, prikazom njihove samouništavajuće ljubavi, kreativne povezanosti i neuroza. Do sada je napisan i objavljivan golem broj stranica o Sylviji, a gotovo nimalo o Hughesu. Izvan književnih krugova on je često sveden na ulogu „muža“. Connie Palmen nastoji u ovoj biografskoj prozi izvući Hughesa iz sjene. Naglasak knjige je na njegovim djelima, poeziji, njegovoj ljubavi prema „svojoj mladenki“ kako naziva Sylviju i nemogućnosti da joj pomogne. Sylvia Plath bila je zvijezda s mračnim obrisima ali i prva dama američke poezije 20. stoljeća.

3. “Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu”, David Lagercrantz – napetica koja nas upozorava

Jedan od najpopularnijih triler- serijala svih vremena – „Millenium“, u kojem pratimo legendarni par boraca za pravdu Lisbeth Salander & Mikael Blomkvist, dobio je i svoj peti nastavak zahvaljujući talentiranom švedskom piscu Davidu Lagercrantzu. Lagercrantz je više nego uspješno povezao i razradio poznate likove te uz nekoliko novih, posebno intrigantnih, stvorio novi, nevjerojatno napeti slučaj zavjere. Time se konačno razjašnjava i pozadina Lisbethine zmajske tetovaže i njenog traumatičnog djetinjstva. Možda scene potrage i borbe nisu toliko brutalne kao što bi ih opisao pokojni i nikad prežaljeni Stieg Larsson, ali je Lagercrantz kroz sva istraživanja i provjere stvorio novu vrstu napetosti zbog koje ne možete (ni) ovaj roman ispustiti iz ruku. David uspješno nastavlja  Stiegovu davnu misiju. Kroz jednu ranjenu, ljubavi i pravde gladnu Lisbeth i dalje ukazuje na brojne “rak rane” modernog i razvijenoga društva kojeg nisu pošteđene niti najrazvijenije države svijeta.

4. “Charlotte”, David Foenkinos – emocionalna biografija o tragičnosti jednog mladog života

Charlotte. Kratak i jasni naslov. Odmah znamo da je glavni lik žena. Želimo je što prije upoznati. Naslovnica mami jednim prekrasnim i mirnim licem djevojke prodornog  pogleda koji kao da proziva. Proziva sve nas. Već generacijama. Književnik David Foenkinos odgovorio je na tu prozivku i opsesivno krenuo u istraživanje Charlottina kratkog i tragičnog života, napisavši remek djelo koje je do danas prodano u tri milijuna primjeraka. Saznajemo da je Charlotte Salomon nevjerojatno talentirana njemačka slikarica, Židovka koja je svoj život skončala u Auschwitzu 1943., u dvadeset šestoj godini, dok je bila u drugom stanju. Nakon djetinjstva obilježena obiteljskom tragedijom u Berlinu, Charlotte nacisti postupno isključuju iz svih područja njemačkog društva 1930-ih. Proživljava strasnu prvu ljubav prije nego što je prisiljena sve napustiti da bi pobjegla u Francusku. U izgnanstvu započinje raditi na autobiografskom slikarskom opusu koji oduševljava modernim izrazom. Svjesna da je i ondje u opasnosti, crteže predaje svom liječniku povjerivši mu: “Ovo je cijeli moj život.”

5. “Majka u meni”, Zvjezdana Debić – emotivno i poučno

Najvažnija poruka ove knjige je: NE ODUSTAJTE OD SEBE. Autorica ne poziva na lažnu pozitivnost, već na rad na sebi. Postajanjem majkom, osim zahtjevnih situacija, teških trenutaka i napora, ulazimo u čitav svijet novih osjećaja, iskustava, smijeha, lijepih i loših trenutaka – u kojima dobivamo priliku iscijeliti sebe. Dijete nas potiče da budemo bolja osoba. No, osim psihičke komponente, ova knjiga daje pregršt praktičnih savjeta oko trudnoće, njege dojenčeta i majke nakon poroda. Radi se dragocjenoj knjizi koja mladim majkama može pomoći da, u danima kada je njihova procjena presudna za vlastitu dobrobit i dobrobit djeteta, bolje shvate i prihvate svoje postupke i pronađu kreativna rješenja za vlastite krize.

6. “Novac, rizik, život”, Niki Lauda – formula za uspjeh u životu

Da baš sve knjige koje preporučujem nisu o ženama i za žene, nudim vam i motivirajuću i usmjerenu autobiografiju o Nikiju Laudi, legendarnom vozaču Formule 1 te višestrukom svjetskom prvaku u tom automobilskom sportu. Najaktivniji je bio 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, a njegove su utrke pratili milijuni ljudi, čak i oni koje taj sport nije nimalo zanimao. Niki Lauda uvijek je imao „ono nešto“ što ga je izdvajalo iz gomile vozača, koji su često bili plejboji i zvijezde koje se vole pokazivati. Njegov pobjednički karakter učinio ga je osobom „većom od života“, a to je kasnije potvrdio i u svom poslovnom životu. Niki Lauda je prije svega čovjek i to se ne srami priznati. Iskreno nabraja svoje najveće pogreške u poslovnom i privatnom životu, a vjerujte nam bilo ih je puno, što tekstu daje dodatnu snagu i istinitost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here