Svake je godine sve više ljudi alergično na neku vrstu hrane pa je sasvim očekivano što dizajneri razmišljaju kako bi im i oni mogli pomoći da žive bez straha i brzo dođu do informacija o eventualnoj opasnosti koja im prijeti s tanjura. Diplomantica Sveučilišta Brunel Imogen Adams dizajnirala je uređaj koji stane u džep i kojim čovjek alergičan na mliječne proizvode, odnosno laktozu koja se nalazi u mlijeku, može na licu mjesta provjeriti je li slasni kolač koji mu je serviran u nekom restoranu za njega pogibeljan ili u njemu može bez straha uživati.

Uređaji za testiranje alergena izrađeni su u nekoliko boja (Foto: Deezen)


Uređaj je veličine dlana, a Imogen Adams nazvala ga je Ally, igrajući se engleskim riječima allergies , odnosno alergije i „ally“, što znači saveznik.
Prototip koji je napravljen, dakle, podešen je za otkrivanje laktoze, ali se vrlo lako mogu izvesti verzije koje će otkrivati ima li u jelu tragova orašastih plodova, žitarica, morskih plodova ili mesa. Mlada dizajnerica ističe da je uređaj vrlo jeftin. Prozvodnja stoji oko 18 funti, a trakica za testiranje oko 0,02 funte. Za ilustraciju navodi da uređaj za testiranje Nima, koji se već nalazi na tržištu, stoji 250 funti. Originalni članak možete pročitati na portalu Deezen.

Prototip je podešen je za otkrivanje laktoze, ali se vrlo lako mogu izvesti verzije koje će otkrivati ima li u jelu tragova orašastih plodova, žitarica, morskih plodova ili mesa… PROIZVODNJA STOJI 18 FUNTI PO KOMADU…

Procedura testiranja vrlo je jednostavna. Uzme se mali uzorak hrane, doda mu se nekoliko kapi vode i to se izmiješa u minijaturnom silikonskom ulošku. Mješavina se stavi na traju za testiranje koja se gurne u uređaj. Ako je u uzorku prisutna laktoza, traka će promijeniti boju, pri čemu jača boja označava veću prisutnost laktoze.

Postupak testiranja je jednostavan i traje 60 sekundi

Imogen Adams dizajnirala je i aplikaciju koja preko bluetootha povezuje uređaj “Ally“ s vlasnikovim mobitelom. Kad se uzorak stavi u uređaj, dovoljno ga je pokrenuti i nakon 60 sekundi na ekranu mobitela pojavljuje se informacija. Korisnik može svoje rezultate spremati u aplikaciju i dijeliti ih s ostalim korisnicima u on-line zajednici te se na taj način stvara svojevrsna lista ugostiteljskih objekata koji su ili nisu „allergy-friendly“. Osnovni model Ally izrađen je od propilena, dovoljno je mali da bude praktičan, ali ne premalen da bi bio brzo izgubljen. Početkom ove godine mlada dizajnerica Imogen Adams za svoju je ideju dobila novac od Fondacije „James Dyson“, a početkom ljeta bio je izložen na Sajmu novog dizajna u Londonu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here