Nedavni katastrofalni požar u Splitu i okolici, prema prvim podacima uništio je šest  maslinika, za koje će poljoprivrednici uskoro moći prijaviti štetu i iskoristiti novac iz EU za njihovu obnovu. Požari postaju sve veća prijetnja proizvodnji maslina u Dalmaciji, a to potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku iz svibnja prema kojoj su površine pod maslinicima u 2016. iznosile 18.184 hektara, što je za gotovu tisuću hektara manje u odnosu na 2015. godinu, kada ih je bilo 19.100 hektara. Razlog su opožareni, ali i zapuštani maslinici, no i napadi nametnika, posebice svrdlaša, donosi portal Agrobiz.

Hrvatska je još 2011. pod maslinama imala 17.100 ha, što je postupno raslo, do spomenutih 19.100 ha. No, taj trend se prošle godine okrenuo te su površine ponovo počele padati.

U 2015. godini u Hrvatskoj je bilo 19.100 hektara maslinika, dok su u 2016. površine pale na 18.184 hektara. Uzroci su požari, zapuštenost i nametnici. Nedavni požar u okolici splita uništio je šest maslinika

Osim pada površina pod maslinicima, došlo je i do velikog pada u proizvodnji maslinovog ulja, pa je tako lani proizvedeno 31.183 tona maslina, odnosno oko 35.000 hl maslinovog ulja, dok je proizvodnja ulja od 2011. do 2013 u prosjeku bila između 50.000 i 55.000 hl.

Smanjenjem broja maslinika smanjuje se i proizvodnja maslinova ulja

Osim požara, maslinici su proteklih godina imali i problema s nametnicima  – svrdlašom i maslinovim moljcem, a kako bi se negativni rezultati u proizvodnji zaustavili Ministarstvo poljoprivrede najavljuje donošenje Strategije maslinarstva. Razlog je to što je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao prvu sjednicu Savjeta za maslinarstvo, na kojem se raspravljalo o katastru maslinika, problemima u proizvodnji, a najavljena je i izrada Strategije maslinarstva. Tolušić smatra da strategiju trebaju pisati najbolji maslinari i stručnjaci, a ne profesori, kao što je do sada bio slučaj u pisanju strategija.

Podaci pokazuju da se proizvodnjom maslina bavi 21.630 poljoprivrednih gospodarstva, pri čemu njih čak 16.673 ima manje od 0,5 hektara površine pod maslinama. resorni ministar ih stoga poziva na udruživanje

Maslinare je pozvao da se udruže u proizvođačku organizaciju kako bi lakše došli do novca iz Eu fondova, te kroz udruživanje ojačali svoju poziciju u proizvodnji i u plasmanu maslinovog ulja. Upravo je usitnjena proizvodnja maslina jedan od većih problema u domaće maslinarstvu.

Podaci pokazuju da proizvodnjom maslina bavi ukupno 21.630 poljoprivrednih gospodarstva, pri čemu njih čak 16.673 ima manje od 0,5 ha. Prosječna površina je tek 0,81 ha, a samo 573 proizvođača ima više od 3 ha.  Većina stabala maslina (oko 96 %) u vlasništvu je obiteljskih gospodarstava, a jedan maslinar u prosjeku održava preko 100 stabala maslina.


Hrvatska ima oko 160 uljara, koje su prostorno dobro raspoređene, a imaju prosječan preradbeni kapacitet oko 1.300 kg/h. Ako se uzme u obzir da uljara prosječno preradi oko tonu ploda maslina na sat, znači da se sva proizvodnja, odnosno prerada maslina može obaviti u roku od mjesec dana, što je dobar preduvjet za garanciju brze prerade i dobre kvalitete maslinova ulja.

Ipak, uljare su pretežito uslužne djelatnosti (maslinari predaju masline u uljaru, preuzimaju ulje i sami brinu o prodaji), a Hrvatska ima samo osnovnu preradu maslina u maslinovo ulje, a nema preradu sirovog ulja, filtraciju, rafinaciju ulja te nema dobivanje ulja iz komine maslina, zbog čega proizvodnja i dalje ima nisku konkurentnost i ovisni smo od ogromnih uvoznih količina ulja iz zemalja sa nižim cijenama.

U prošloj godini u kontrolu je uzeto 26 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja i to deset u proizvodnji i 16 u maloprodaji. Od toga je 12 uzoraka bilo iz Hrvatske, a 14 iz država članica EU (po sedam iz Španjolske i Italije). Od ispitanih 26 uzoraka, 15 uzoraka je bilo nesukladno, po različitim kriterijima kontrole, pri čemu su 4 poslana na dodatnu analizu po zahtjevu proizvođača. Od 11 dva su uzorka iz Hrvatske, te  devet uzoraka ulja iz zemalja članica EU i to šest iz Italije i tri iz Španjolske

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here